Blog

Water besparen

Water is een van de kostbaarste en meest cruciale hulpbronnen van de aarde en wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Van al het water op de planeet is slechts 1% toegankelijk zoet water voor ons om te gebruiken. Bekijk hier de leukste aanbiedingen.

Water besparen is van vitaal belang omdat het de effecten van droogte en watertekorten helpt verminderen. Het is ook goed voor het milieu om ons heen en hoewel je misschien denkt dat wat je zelf kunt doen niet veel effect zal hebben; elke inspanning helpt. Met dat in gedachten dachten ze een artikel samen te stellen boordevol tips en advies over hoe je water kunt besparen.

Dit omvat dagelijkse tips die je thuis en in de tuin kunt doen, evenals enkele potentieel gratis apparaten waarvoor de huishouden mogelijk in aanmerking komt. Als het water wordt gemeten, kunnen deze tips ook helpen om geld te besparen op de waterrekening.

Zelfs als je geen watermeter heeft, kun je met water besparen toch besparen op de energierekening, aangezien ongeveer 18% van het energieverbruik in huizen wordt besteed aan het verwarmen van water.

In de keuken

Er zijn talloze eenvoudige manieren om water te besparen in de keuken, badkamer en rond het huis. Vul eerst een kan met water en bewaar deze in de koelkast. Zo heb je koud water klaar om te drinken en te gebruiken. Wachten tot de kraan koud wordt, kan tot 10 liter water per dag verspillen!

Wanneer je een kopje thee of koffie zet, vul je de waterkoker alleen met de benodigde hoeveelheid water.

Probeer bij het afwassen een afwaskom in de gootsteen te gebruiken voor de afwas of bij het afwassen van groente en fruit in plaats van de kraan te laten lopen. Je kunt overtollig water ook gebruiken om planten water te geven.

Gebruik bij het koken kleinere potten en pannen. Als je water kookt voor pasta of aardappelen, voeg dan alleen genoeg water toe om het voedsel te bedekken. Je kunt ook water dat overblijft na het koken hergebruiken door het te gebruiken om ander voedsel te koken of door het te bewaren voor soepen of bouillons.

Tijdens het koken kun je ook proberen het eten te stomen in plaats van het te koken. Stomen vereist niet alleen minder water dan koken, maar het houdt ook voedingsstoffen vast en laat je eten beter smaken!

Als je een vaatwasser hebt, gebruik hem dan pas als hij helemaal vol is. Gebruik geen water door de vaat voor te spoelen, maar gebruik een vochtige doek om ze vooraf af te vegen. Als je een nieuwe vaatwasser nodig hebt, kies dan een vaatwasser die geschikt is voor energie- en waterefficiëntie. Een vaatwasser met AA+-classificatie is het meest energiezuinig en daarom het goedkoopst in gebruik. Volgens welke? het kiezen van een inefficiënte vaatwasser kan tijdens zijn levensduur meer dan €500 aan de energierekening toevoegen en is ook slecht voor het milieu.

Bij het wassen van kleding en beddengoed dien je de wasmachine altijd op volle belading te laten draaien. Kies er ook voor om kleding te wassen op de kortste cyclus of de functie ‘snel wassen’. Een snelle cyclus verbruikt minder water en wordt ook op een lagere temperatuur verwarmd. Tenzij je kleren bijzonder vuil zijn, probeer waar mogelijk een programma van 30 graden te gebruiken. (Hoewel je af en toe een hete wasbeurt moet gebruiken als je merkt dat je voornamelijk koelere wasbeurten gebruikt, omdat dit helpt om bacteriën uit te roeien).

In de badkamer

Een lange, hete duik kan ontspannend zijn, maar je kunt veel beter douchen in plaats van een bad nemen. Volgens Waterwise verbruikt een korte douche (met een efficiënte douchekop) minder water dan een bad, dat ongeveer 80 liter verbruikt. Baden en douches zijn ook verantwoordelijk voor het hoogste waterverbruik in huis. Een douche verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Als je kunt proberen de douche tot een paar minuten te verkorten, kun je water besparen (en geld op de rekening als je een waterrekening heeft). Als je liever af en toe een bad neemt, vul het dan niet te veel en wacht niet tot het water heet is voordat je de afvoer dichtstopt.