Wat belangrijk is bij het maken van proteïne brood is dat je moet opletten dat ingrediënten koolhydraat vrij zijn of op zijn minst zo min mogelijk. Vergelijk dus in de winkel verschillende producten en kijk welke alternatieven er zijn voor die producten. Stel je voor je kijkt naar een geschikte soort bloem. Dan neem je natuurlijk geen tarwebloem die vol koolhydraten zit. Dan kijk je naar een alternatief zoals bijvoorbeeld amandel meel.

Uiteraard kan je zelf altijd kijken hoe je het brood wilt maken. De vorm, grootte of dikte kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt zelf kiezen wat voor noten of zaden je erin wilt doen. Mocht je dan ook nog een eigen variant maken qua extra smaak kun je dat ook altijd toevoegen. Zolang je maar wel oplet dat de koolhydraten laag zijn in die producten anders maak je helaas geen proteïne brood meer. Proteïne brood bevat tussen de 15-30 gram koolhydraten per 100g.

Je kunt er zelf voor kiezen wat de hoeveelheid noten en zaden is bijvoorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen bepaalde groentes erdoor heen te gooien om het meer een avondmaal te maken. Fruit kan er ook in, je kunt er dus alles aan doen om het jezelf te maken. Het enige wat je moet doen is de hoeveelheid meel en eieren aanhouden in het recept. Wij zullen je een aantal recepten als voorbeeld geven.

Proteine brood recept basis

Dit is een recept voor gewoon een normale simpele proteïne brood!

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 270 g zuivelspread light
  • 80 g amandelmeel
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 70 g roomboter
  • 30 g gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel water
  • 70 g psylliumvezels
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Eerst smelt je de roomboter in een pannetje.
  2. Vervolgens klop je de eieren los samen met de zuivelspread. Daarna voeg je die bij de boter en mix je alles tot een geheel.
  3. Het amandelmeel meng je samen met de lijnzaad, zonnebloempitten, psylliumvezels, bakpoeder, pompoenpitten en zout door elkaar.
  4. Meng het mengsel van nr. 2 bij de droge bestandsdelen van nr. 3. Daarbij voeg je nog een eetlepel water toe.
  5. Doe het mengsel in een bakvorm met bakpapier erin en bak het in 40 min op 180 graden.

Proteine brood recept met kruiden

Mocht je toch willen kijken naar iets wat toch anders is en niet een standaard brood volgt hier nog een recept! De kruiden in het recept kun je naar smaak doen. Je kunt uiteraard ook eventueel andere kruiden gebruiken die je lekker vindt.

Ingrediënten

  • 1 grote courgette, geraspt
  • 70 g zuivelspread light (optioneel bieslook)
  • 200 g amandelmeel
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 eetlepel kokosmeel
  • 100 g roomboter
  • 4 eieren
  • Een halve ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Als eerst smelt je wat boter in een pan
  2. Vervolgens klop je de eieren luchtig met de zuivelspread en voeg je de Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe.
  3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, pompoenpitten en bakpoeder door elkaar.
  4. Voeg de geraspte courgette, ui en knoflook toe aan het amandelmeel mengsel
  5. Stop vervolgens de gesmolten boter en het ei mengsel erdoorheen en roer alles goed door elkaar tot het een geheel wordt.
  6. Stop het deeg in een cakeblik met bakpapier en bak het brood in 50 minuten gaar op 180 graden.

Kant en klaar recept

Tegenwoordig heb je ook het geluk dat je vaak van die pakketjes hebt die al zo goed als klaar zijn om proteïne brood te maken. Hier doe je dan bijvoorbeeld of water of melk bij. Je doet er zelf ook zaadjes en noten bij als je dat wilt. Het voordeel hiervan is dat je geen gezeik hebt met het zoeken naar ingrediënten die koolhydraatarm zijn.