Voeding

Is cola light gezond?

Cola light

Inmiddels zijn wij er ons allemaal van bewust dat het drinken van frisdrank niet erg gezond is. Het zit propvol met suikers en het bevat helemaal niets aan voedingsstoffen. Sinds jaren is er een light variant van de meeste frisdranken. De vraag is of dat deze dan ook gezond is? Wij gaan er wat verder op in.

Light dranken beter dan normale frisdrank?

We willen niet per se zeggen dat light dranken gezonder zijn dan een normale frisdrank maar er zitten in ieder geval veel minder tot geen suikers in. Cola light en cola zero bijvoorbeeld bevat dan ook geen calorieën. Toch proef je het niet echt dat het minder zoet zou zijn. Hoe komt dat dan? 

Bij het maken van cola light wordt er gebruik gemaakt van diverse zoetstoffen. Deze stoffen vervangen het suikergedeelte dat je in gewone cola tegenkomt. Hierdoor lijkt het gezonder maar toch is er wel iets waar je op moet letten. 

Wat is er dan niet gezond aan cola light?

Frisdranken waaronder ook cola light zitten vol met zuren. Zuren zijn niet prettig of goed voor je tanden. Ook in de light varianten zitten deze zuren. Hoewel de light varianten dus geen suikers bevatten wil het dus nog niet zeggen dat het meteen gezond is. 

Kan je een teveel aan zoetstoffen en zuren binnenkrijgen? Ja dat kan maar de hoeveelheid ligt best wel hoog. Je moet bijvoorbeeld van aspartaam al een inname hebben van 40 mg per kilo die je weegt per dag. Wanneer we dat gaan vertalen naar het drinken van cola light per dag wil je aan de aanbevolen dagelijkse inname komen dan is dat dus heel wat. Wanneer je ronde de 70 kilo zou wegen en elke dag 5 liter cola light zou drinken zou dit dus echt te veel zijn. Het volgende punt is dan nog dat een inname van 5 liter vocht per dag sowieso erg slecht is. Je zult dus niet makkelijk aan deze hoeveelheid zoetstoffen komen enkel en alleen maar verkregen uit cola light.

Tot slot 

Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor alle andere dranken en voeding. Overal waar te voor staat is niet goed. Houd de inname van cola light dus binnen de perken. Dan ben je goed bezig!