Voeding

Hoeveel suiker zit er in cola?

cola suiker

Als je graag frisdrank drinkt, dan wordt het tijd te kiezen voor een zero variant. Wist jij namelijk dat er maar liefst 26 gram suiker zit in een glas cola van 250 ml? Omgerekend is dit 7(!) suikerklontjes. Wanneer je dagelijks cola drinkt, dan krijg je zonder dat je het merkt enorm veel suiker binnen en dus ook heel veel calorieën. Wanneer je dan toch graag frisdrank drinkt, dan is het verstandig te kiezen voor een zero variant. Om je een idee te geven gaan we in dit artikel verder in op de verschillen tussen de zero variant en eventueel gezondere alternatieven.

Is cola zero gezonder?

Op de vraag of cola zero gezonder is dan ‘normale’ cola is het antwoord volmondig ja. Dit komt door dat er in cola zero gebruik wordt gemaakt van de zoetstof ‘aspartaam’. Dit is in tegenstelling tot suiker een stuk minder calorierijk. Dit zorgt er dus voor, dat wanneer je kiest voor een glas cola zero je minder dan 1 calorie binnenkrijgt. In tegenstelling tot normale cola is dit 139 calorieën. Met een dagelijkse behoefte van 2.500 kcal voor mannen en 2.000 kcal voor vrouwen kun je eenvoudig invullen wat het effect is van één of meerdere glazen ‘normale’ cola per dag.

Hoeveel suiker per dag is gezond?

Onze voeding ligt steeds vaker onder een vergrootglas. We zijn ons er steeds meer en ook vaker van bewust dat we gezond moeten eten. Toch blijkt uit onderzoek dat we dagelijks nog steeds teveel suikers binnenkrijgen. Het advies is daarom ook om niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie inname uit suikers te laten bestaan. Dit geldt dus alleen voor suikers die zijn toegevoegd aan een product. Fruitsuikers etc. vallen hier dus niet onder.

Alternatief voor frisdrank

Uiteraard is ook een zoetstof niet bevorderlijk voor je gezondheid. Toch is het niet per definitie slecht, maar gezond is wat anders. Het allerbeste is natuurlijk het drinken van water, thee of koffie. Toch zijn er over die laatste twee ook de nodige discussies te voeren. Wil je dan toch een keer een andere smaak dan alleen water. Kies dan voor een suikervrije ranja.