Voeding

Is Fanta zero gezond?

fanta zero

Wanneer we het hebben over de ‘zero’ variant van een frisdrank, dan denken we vaak dat er dan geen suiker in zit. Toch is dit niet helemaal juist. De suikers die worden toegevoegd aan de zero dranken zijn een soort zoetstof. Een andere benaming en bij velen van ons ongetwijfeld ook wel bekend onder de naam ‘Aspartaam’. Of we het nu hebben over Cola, Fanta of andere zero frisdrank variant, ze hebben allemaal één ding gemeen. De zoetstoffen die worden gebruikt zijn niet per definitie gezond te nomen. Waar we dus vaak het idee hebben dat Fanta zero gezond is, is dit zeker niet het geval. Hoe dit kan, dat leggen we je uit in dit artikel.

Het effect van zero frisdranken op ons lichaam

Niet alleen zijn zoetstoffen ongezond voor ons lichaam, maar is uit onderzoek ook gebleken dat de stof aspartaam een negatief effect kan hebben op ons lichaam. Dus op de vraag; ‘Is Fanta zero gezond?’ kunnen we wel stellen dat het gezonder is dan de normale variant, maar of het gezond is, dat is te betwijfelen. Wanneer je toch af en toe de behoefte hebt aan een glas frisdrank, dan is de zero variant uiteraard de beste keuze.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof. Deze zoetstof wordt kunstmatig gemaakt en is tot wel 100 keer zoeter dan suiker zelf. Deze zoetstof wordt veelal gebruikt in zero frisdranken, maar ook in zuivelproducten en suikervrijsnoep. Ter vergelijking met suiker is het aantal calorieën van aspartaam een stuk lager. Het effect van deze stof kan een negatieve invloed hebben op ons lichaam. Dit komt doordat, wanneer we het binnenkrijgen er allerlei processen in gang worden gezet. De zoetstof wordt afgebroken tot methanol, fenylalanine en asparaginezuur. Dit zou negatieve effecten hebben op ons lichaam. Met name op onze hersenen. Het echte bewijs dat dit daadwerkelijk het geval is, is overigens nooit volledig aangetoond.

Fanta Zero of Ranja

Wanneer je dan toch een keer iets anders wilt dan water, dan is het aan te raden te kiezen voor een zero variant ranja. Deze siroop is namelijk doorgaans een stuk minder ongezond door de kleine hoeveelheid die je binnenkrijgt ten opzichte van Fanta zero