Proteïne brood staat ook wel bekend als koolhydraatarm brood. Steeds meer hoor je dat mensen koolhydraatarm gaan eten. In dat geval niet alleen het brood maar volledig. Hierbij worden bepaalde voedselsoorten uitgesloten of worden ze vervangen voor een koolhydraatarme variant.

Wat is proteïne brood?

Proteïne brood is brood wat minder koolhydraten bevat maar daarentegen dan wel weer meet vezels en eiwitten. Proteïne brood bevat geen normale tarwebloem maar wordt gemaakt van bijvoorbeeld amandelmeel. Ook bevat proteïne brood veel zaadjes en pitten waardoor je ook genoeg vetten binnen krijgt. Proteïne brood wordt voornamelijk gegeten door mensen die willen afvallen, betere stoelgang willen krijgen of hun bloedsuikerspiegel goed willen houden.

Door de vele aanwezige vezels wordt je stoelgang verbeterd, hierdoor raak je ook sneller en langer vol waardoor je minder eet. Proteïne brood wordt wel gezien als een wat zwaardere variant van brood mede door de vele aanwezige vezels. Proteïne brood bevat ook minder suiker waardoor je bloedsuikerspiegel dus goed verbeterd. Als je nu denkt dit wil ik ook bereiken kunnen we niets anders zeggen dan koop proteïne brood!

Proteïne brood kopen

Proteïne brood kun je gewoon makkelijk in de supermarkt kopen. Je kunt dan navragen of op het zakje kijken hoeveel gram koolhydraten erin zitten. Het valt onder koolhydraatarm als het tussen de 15-30 g koolhydraten per 100g bevat. Alles wat meer koolhydraten bevat is geen proteïne brood. Ook kun je kijken naar de hoeveelheid eiwitten erin, er zal ongeveer 9g eiwitten per 100g in zitten.

Je kunt er ook voor kiezen om proteïne brood zelf te maken. Overal vind je tegenwoordig recepten van mensen van proteïne brood. Het belangrijkste is om al je ingrediënten te checken op hoeveelheid koolhydraten. Bij proteïne brood vervang je dus de ingrediënten die veel koolhydraten bevatten. Je vervangt bijvoorbeeld tarwe bloem met amandelmeel. Je kunt er ook veel dingen mee doen. Je kunt er bijvoorbeeld groenten of fruit door doen, of je doet er zaden en noten in voor wat extra vetten. Zaden en noten vind je ook in de proteïne broden van de supermarkt.

Gelukkig voor de mensen die niet echt een ster in de keuken zijn of gewoonweg de zin niet hebben om zoveel moeite te doen, daarvoor heb je ook van die zakken met proteïne poeder voor proteïne brood. In dat geval zul je maar een kleine hoeveelheid andere ingrediënten hoeven kopen en erin hoeven stoppen. Vooralsnog heb je dan het effect van een zelf vers gebakken proteïne brood en anders kun je het altijd nog kopen.

Nadelen van proteïne brood

Buiten het feit dat proteïne brood vele voordelen heeft, zijn er helaas ook nadelen. De nadelen zijn naar onze mening niet zo erg maar dat is altijd een persoonlijke mening. Zo is het kopen van proteïne brood duurder dan normaal brood. De ingrediënten zijn duurder waardoor de verkoopprijs ook stijgt. Vaak denken mensen ook dat als ze proteïne brood eten dat ze daardoor alleen al tientallen kilo’s zullen afvallen. Helaas is dat niet zo maar het is wel gezond voor je en helpt zeker wel in gewichtsverlies in combinatie met meer!